Wanneer is een hond gelukkig? Ontdek de 7 signalen!

Wanneer is een hond gelukkig? Ontdek de 7 signalen!

We weten als geen ander dat je er alles voorover hebt om het leven van je hond zo goed en zo leuk mogelijk te maken. Zo neem je ze regelmatig mee naar de bossen, koop je nieuwe speeltjes en geef je ze ontzettend veel knuffels en aandacht! Maar hoe weet je nu of je hond écht gelukkig is? 

Een gelukkige hond is een gezonde hond! Fysieke gezondheid is dus super belangrijk voor het geluk van je hond. Zorg dus voor voldoende beweging en goede voeding. Daarnaast hebben honden net als mensen veel emoties. Een gelukkige hond kun je daarom herkennen aan ‘gezond gedrag’. Ze vertonen gezond gedrag op het moment dat alle emoties in balans zijn. Wil je weten of je hond gelukkig is? Lees hieronder snel de 7 signalen waaraan je kunt herkennen dat jouw hond gelukkig is! 

 1. Gezonde eetlust
  Smullen ze meteen aan zodra jij het bakje met eten op de grond zet? Dat is een goed teken! Het geeft namelijk aan dat ze zich zowel fysiek als emotioneel goed voelen Een verminderde eetlust is vaak een van de eerste signalen waarop je hond aangeeft dat hij of zij zich niet lekker voelt of ongelukkig is. 
 2. Tegen je aan leunen
  Awhh…. Herken je die kriebels in je buik zodra je hond naar je toe komt en zijn kop in je handen legt? Of dat ze gewoon even gezellig bij je komen ‘hangen’? Een gelukkige hond maakt het liefst veel lichaamscontact! Ik zou zeggen: knuffelen maar!
 3. Slappe oren
  Niet rechtopstaand of plat naar achteren. Dit is een vorm van lichaamstaal waarop je kunt herkennen dat je hond lekker in zijn vel zit! 
 4. Ze reageren enthousiast als je thuiskomt!
  We love it! Herken je dat, dat zodra je ook maar richting de deur loopt, je zijn pootjes al hoort tikken over de vloer? En dat ze zowat op je springen uit blijdschap? Dit is gewoon pure liefde! Ze heeft je gemist! Ook als het baasje maar 10 minuten weg is geweest. 
 5. Een kwispelende staart
  We weten dat het heel erg cliché is, maar een gelukkige hond herken je aan zijn kwispelende staart, waarbij het hele lichaam meebeweegt. Een alerte hond herken je aan een staart die strak naar achter staat met een gespannen lichaam. 
 6. Speelbuiging
  Spelen, spelen, spelen! Zo schattig als ze je hoopvol aankijken met een omhoog getrokken achterwerk en met hun borst dicht bij de grond. Ze sturen je dus een uitnodiging om met ze te spelen! Verwennen maar! Heeft je hond geen zin meer om te spelen? Het kan zijn dat ze zich niet lekker voelt, of ergens pijn heeft. 
 7. Ontspannen lichaam
  Een ontspannen lichaam houdt dat ze met het hoofd omhoog staan en met hun staart ontspannen. Kijken ze ook nog eens zelfverzekerd uit hun ogen? Bingo! Je hond voelt zich goed:)

Iedere hond is natuurlijk anders. Probeer vooral goed te letten op het gedrag van jouw hond. Je kunt zelf het beste zien waarom je hond gelukkig is! Factoren als de leeftijd en het ras hebben invloed op het gedrag van je hond. 

Wil je je hond nog gelukkiger maken? Zorg dat je zelf gelukkig bent! Honden zijn namelijk erg fijngevoelig en spiegelen vaak het gedrag van het baasje. Hoe meer ontspannen en gelukkig jij bent, hoe meer je dit terugziet in het gedrag van je hond.

 

Verder lezen:

 

Ook interessant voor jou: