6 manieren om liefde te tonen aan je hond!

6 manieren om liefde te tonen aan je hond!

Laten we eerlijk zijn: soms voelt het net of je hond je kindje is. We doen zowat alles voor onze kleine vriend om onze liefde te tonen. Maar hoe kun je je hond écht laten merken dat je dol op hem bent?

Om de liefde voor je hond te tonen, moet je zijn taal spreken. Er zijn een paar manieren waarop jij je hond kunt laten merken dat je hem liefhebt. Lees daarom de onderstaande zes manieren om je liefde te tonen!

1. Oormassages

Je hebt het vast wel eens gemerkt. Zodra je je hond achter zijn oortjes kriebelt, worden z’n oogjes zwaar en zakt zijn kopje langzaam in je armen. Het lijkt wel of je hond langzaamaan in een soort van trance raakt. Dit komt doordat de oren van je kleine vriend vol zitten met zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden zorgen ervoor dat een hormoon ‘endorfine’ vrijkomt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en is een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn de boodschappers van je hersenen en geven prikkels door. Dit hormoon is een natuurlijke ‘drugs’ voor je hond welke dus ook vrijkomt als je hond je liefde voelt. Wil jij je liefde tonen aan je hond? Krabbel dan gerust achter zijn oortjes!

2. Je hond écht begrijpen

Wist je dat veel honden niet van knuffelen houden? Het is daarom belangrijk dat je de signalen van je hond leert herkennen. Je hond communiceert voornamelijk door middel van lichaamstaal. Hierdoor wordt al snel zichtbaar of je hond op zijn gemak is. Zodra je leert herkennen wanneer je hond gestrest, nerveus, angstig of onzeker is kan jij je gedrag aanpassen waardoor je hond zich veilig voelt. Je hond kan bijvoorbeeld gestrest raken door een verhuizing, harde opvoedingsmethoden, te hogen eisen bij de training of te veel/weinig beweging en verveling. Je kunt stress-signalen onder andere herkennen aan de volgende signalen: veelvuldig blaffen, onzindelijkheid, beven, kwijlen, hyperactiviteit vernielen of ijsberen. Er zijn natuurlijk veel meer signalen waaraan je kunt herkennen of je hond gestrest is. Het belangrijkste is dat je zijn gedrag leert herkennen. Op deze manier zal je hond jouw liefde voelen!

3. Samen liggen

Oké, zoals je hierboven hebt gelezen houden dus niet alle honden van knuffelen. Maar je hebt misschien wel gemerkt dat je hond graag tegen je aanligt of met zijn kopje op je arm komt liggen. Voor veel honden is dit de manier om te knuffelen. Hiermee laten ze je dus eigenlijk zien dat ze je vertrouwen! Je kunt dit vertrouwen teruggeven door tegen je hond aan te liggen!

Dogmoms

 

4. Kijk elkaar diep in de ogen

‘When dogs are looking at you, they’re hugging you with their eyes’ – Cooper

Dr. Brian Hare (Professor evolutionaire antropologie, psychologie en neurowetenschap) geeft aan dat er een stofje oxytocine vrijkomt wanneer je je hond in de ogen aankijkt. Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het binden van sociale contacten. Het hormoon speelt onder andere een centrale rol bij moederbinding. Kijk je hond dus diep in de ogen aan om deze diepe connectie te creëren! Let wel op dat je dit niet bij iedere hond doet. Diep oogcontact bij onbekende honden kan overkomen als een bedreiging. Met je eigen hond is dit uiteraard niet het geval!

5. Trainen

Door je hond te trainen wordt je binding alleen maar sterker gemaakt. Je hond ziet hierdoor dat jij de ‘leverancier’ bent van de dingen waar hij het meeste van houdt. Of dat nu eten, trainen of spelen is. Doordat je samen traint vorm je een team. Je hond leert hoe jij als baasje communiceert en hoe hij jou gelukkig kan maken. In ruil daarvoor krijgt je hond een beloning waardoor je hond gelukkig wordt. Je bent dus echt samen en op deze manier toon jij je liefde aan je hond!

6. Geurspelletjes voor je hond

Honden moeten aan alles ruiken. Geur is dan ook niet voor niets het belangrijkste zintuig van je hond. Honden kunnen ontspannen door het spelen van geurspelletjes en ze worden er gelukkig van. Een geurspelletje kunnen we eenvoudig zelf bedenken. Snijd bijvoorbeeld wat lekkers in stukjes en verdeel dit over de vloer van je kamer (het liefst zo ver mogelijk uit elkaar). Op deze manier laat jij je hond zien dat je wilt dat hij geniet en dat je veel om hem geeft.

Hoe laat jij je liefde tonen aan je hond? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Leren hondenriem cognac

Psst! Vergeet ons niet te volgen op Instagram!

Lees ook: 

Wanneer is een hond gelukkig? Ontdek de 7 signalen! 

 

Ook interessant voor jou: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *